Nieuws

Huishoudens zetten rente op nieuwe hypotheek langer vast

Huishoudens die een nieuwe hypotheek nemen, kiezen er steeds vaker voor om de rente langer vast te zetten, mogelijk gestimuleerd door rentestanden. In maart koos 52 procent van de Nederlandse huishoudens die een hypotheek namen voor een periode van vijf tot tien jaar waarin de rente op de hypotheek vaststaat, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag. Nog eens 20,5 procent van de huishoudens nam een rentevaste periode van langer dan tien jaar. 15 procent van de nieuwe hypotheken werd vastgezet voor een periode van een jaar en 12,5 procent voor een termijn van een tot vijf jaar.

De laatste jaren zijn de rentes voor hypotheken flink gedaald. Ruim twee jaar geleden werd nog een rente van gemiddeld 4 procent afgesproken op een woninghypotheek met een rentevaste periode van vijf tot tien jaar. Nu ligt dat niveau ruim onder de 3 procent.

Zekerheid

Al langer kiezen woningkopers voor zekerheid door de rente vast te laten zetten. Het aantal nieuwe woninghypotheken dat werd afgesloten met een rentevaste periode van vijf tot tien jaar is van 2014 op 2015 gegroeid van 39 procent naar 52 procent. Het aandeel van hypotheken met een rentevaste periode van langer dan tien jaar steeg van 6 procent naar 16 procent. Vergeleken met huishoudens in de rest van de eurozone kiezen Nederlanders er een stuk minder vaak voor om de rente langer dan tien jaar vast te zetten. Bijna de helft van de huishoudens in het eurogebied koos in 2015 voor een rentevaste periode van tien jaar of langer.

Lagere renteniveaus

22 procent had de voorkeur voor een rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar. 10 procent opteerde voor een rentevaste periode tussen de één en vijf jaar en 21 procent koos voor een rentevaste periode tot één jaar. De renteniveaus zijn in de rest van de eurozone vaak ook lager. De gemiddelde rente op een woninghypotheek lag in februari op 2,22 procent, zo’n 0,55 procentpunten lager dan de gemiddelde rente in Nederland.